امنیت میکروبی و ترکیب شیمیایی بستر جوجه های گوشتی فرآوری شده با تابش فرابنفش |
کد مقاله : 1006-NSAP6TH |
نویسندگان |
سید مرتضی وقار سیدین *1، محسن مجتهدی2، سید همایون فرهنگ فر3، سید احسان غیاثی4 1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند 2گروه علوم دامی- دانشکده کشاورزی - دانشگاه بیرجند 3استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران. 4استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران. |
چکیده مقاله |
افزایش جهانی قیمت غلات در قرن 21 سبب تحمیل هزینههای سنگین جهت تأمین خوراک به پرورشدهندگان دام شده است. از طرف دیگر رقابت بین انسان و دام برای استفاده از منابع پروتئینی قیمت این محصولات را افزایش داده است، لذا بهکارگیری روشهای نوین به منظور استفاده حداکثری از منابع ضایعاتی و محصولات فرعی و گنجاندن آنها در جیره توسط متخصصین تغذیه دام ضروری است. هدف از این پژوهش استفاده از پرتو فرابنفش به منظور فرآوری بستر جوجههای گوشتی و بررسی اثرات آن بر امنیت میکروبی و ترکیب شیمیایی آن جهت استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان بود. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- بستر سایه خشک شده، 2- بستر فرآوری شده با پرتو فرابنفش به مدت 1 دقیقه و 3- بستر فرآوری شده با پرتو فرابنفش به مدت 10 دقیقه بود. بار میکروبی کل، کلیفرم، سالمونلا و اشرشیا کلی با استفاده از محیط کشتهای تجاری مورد بررسی قرار گرفتند. ترکیب شیمیایی نمونههای تیمار شده از قبیل رطوبت، خاکستر کل، پروتئین خام، چربی خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی اندازهگیری شد. استفاده از پرتو فرابنفش سبب کاهش پروتئین خام و نیز کاهش ADF در نمونهها شد (P< 0.05). به علاوه بیشترین میزان حذف جمعیت میکروبی کل، کلیفرم و پاتوژنها در نمونه-های تیمار شده با پرتو فرابنفش به مدت 10 دقیقه مشاهده گردید (P< 0.05). یافتههای این پژوهش سرآغازی در بر بکارگیری پرتو فرابنفش به عنوان یک فناوری سبز جهت کاهش آلودگی میکروبی و افزایش قابلیت هضم محصولات ضایعاتی و پسماندهای کشاورزی در تغذیه دام است. |
کلیدواژه ها |
اشرشیا کلی، پاتوژن، پروتئین خام، سالمونلا، ، نیتروژن غیر پروتئینی. |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |