اثر استفاده از برگ زرشک و بستر جوجه های گوشتی بر کینتیک تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی
کد مقاله : 1025-NSAP6TH (R1)
نویسندگان
سید مرتضی وقار سیدین *1، محسن مجتهدی2، سهیلا ابراهیمی3، یاسر فیض دار برآبادی1
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
2گروه علوم دامی- دانشکده کشاورزی - دانشگاه بیرجند
3گروه علوم دامی، دانکشده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
چکیده مقاله
نشخوارکنندگان توانایی استفاده از محصولات فرعی و ضایعات کشاورزی جهت تأمین نیازهای نگهداری، رشد و حتی تولید را دارند. به طور کلی، عمده‌ هزینه پرورش دام مربوط به خوراک است اما استفاده از ضایعات کشاورزی و پسماندهای صنعتی نه تنها سبب کاهش هزینه ها شده، بلکه می‌تواند به مسئله آلودگی محیط زیست نیز کمک شایانی کند. بر این اساس، آزمایشی با هدف بکارگیری برگ زرشک و بستر جوجه‌های گوشتی و در جیره‌هایی با نسبت‌های مختلف علوفه به کنسانتره و اثر آن‌ها بر کینتیک تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل 2×2×2 با سطوح صفر و 8 درصد برگ زرشک و نیز سطوح صفر و 16 درصد بستر جوجه‌های گوشتی در نسبت‌های 40 به 60 و 60 به 40 علوفه به کنسانتره انجام شد. بکارگیری برگ زرشک سبب کاهش معنی‌دار در پتانسیل تولید گاز، نرخ تولید گاز و افزایش فاز تأخیر گردید (0.05>P). از طرفی کاهش نسبت علوفه به کنسانتره سبب افزایش پتانسیل تولید گاز و نیز کاهش فاز تأخیر شد (0.05>P). استفاده از بستر جوجه‌های گوشتی در 60 به40 علوفه به کنسانتره سبب کاهش معنی‌دار فراسنجه-های تولید گاز گردید (0.05>P). با توجه به نتایج حاصله استفاده از سطح 16 درصد بستر جوجه‌های گوشتی و 8 درصد برگ زرشک در جیره‌های پرکنسانتره بدون اثر منفی بر تولید گازسبب کاهش فاز تأخیر می‌شود.
کلیدواژه ها
تولید گاز، شکمبه، محصولات فرعی، نیتروژن غیر پروتئینی.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر