اثر استفاده از سولفات روی بر قابلیت هضم در بره‌های نر مهربان
کد مقاله : 1030-NSAP6TH
نویسندگان
خلیل زابلی *1، مهبد مهرادکیا2، حسن علی عربی3
1عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا
2دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام ، دانشگاه بوعلی سینا
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، ایران
چکیده مقاله
این آزمایش، به‌منظور بررسی اثر سطوح مختلف عنصر روی بر قابلیت هضم مواد مغذی جیره در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تعداد 18 رأس بره نر مهربان 4-3 ماهه با میانگین وزن 62/33 کیلوگرم به 3 گروه تقسیم شدند و به مدت 60 روز از جیره‌های آزمایشی تغذیه کردند. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره پایه حاوی 10/26 میلی‌گرم عنصر روی در هر کیلوگرم ماده خشک جیره، بدون افزودن مکمل روی (شاهد)، 2) جیره پایه به همراه 40 میلی‌گرم عنصر روی در هر کیلوگرم ماده خشک جیره به صورت سولفات روی و 3) جیره پایه به همراه 80 میلی‌گرم عنصر روی در هر کیلوگرم ماده خشک جیره به صورت سولفات روی بودند. در پایان روز 60 آزمایش، از هر تیمار تعداد 4 رأس بره به‌صورت تصادفی انتخاب و به مدت 10 روز (5 روز دوره سازش‌پذیری و 5 روز دوره نمونه‌برداری) به داخل قفس‌های متابولیک منتقل شدند. در مرحله نمونه‌برداری، مقدار خوراک خورده شده، پسماند احتمالی و مدفوع دفع شده طی 24 ساعت به‌طور روزانه ثبت و از آنها نمونه‌برداری صورت گرفت. درصد قابلیت هضم ماده خشک در تیمار شاهد، 2 و3 به‌ترتیب 11/67، 77/65 و 96/63 و قابلیت هضم پروتئین خام نیز به‌ترتیب 69/86، 95/84 و 25/85 درصد بود که تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. به‌طور کلی، نتایج نشان داد استفاده از سطوح 40 و 80 میلی‌گرم عنصر روی به ازای هر کیلوگرم ماده خشک جیره پایه، اثر معنی-داری بر قابلیت هضم ماده خشک و اجزای جیره نداشت.
کلیدواژه ها
قابلیت هضم، بره‌ نر مهربان، عنصر روی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر