بررسی اثر سطوح مختلف لیزوفسفولیپید بر عملکرد و ترکیب شیر در اوایل دوره شیردهی گاوهای شیری هلشتاین
کد مقاله : 1038-NSAP6TH (R1)
نویسندگان
متین موقرنژاد *1، یدالله چاشنی دل2
1وزارت علوم و فناوری
2عضو هیئت علمی دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده مقاله
این آزمایش بر روی 15 گاو هلشتاین چند شکم زایش با میانگین وزن 50±630 و روزهای شیردهی 5 ± 17روز در قالب یک طرح کاملا تصادفی با بررسی اثر لیزوفسفولیپید در جیره گاوهای اوایل شیردهی انجام شد. دوره آزمایشی شامل 21 روز با 14 روز عادت دهی اولیه با خوراک آزمایش و 7 روز نمونه گیری بود. جیره های آزمایشی شامل 1) جیره کاملا مخلوط بدون لیزوفسفولیپید بعنوان تیمار شاهد 2) جیره شاهد گاو شیری مکمل شده با 1/0 درصد لیزوفسفولیپید و 3) جیره شاهد با 15/0 درصد مکمل لیزوفسفولیپید بود. مکمل مورد استفاده در این پژوهش از شرکت بهین سیمرغ دارو(بابلسر،ایران) تهیه شد. گاو ها به آب دسترسی آزاد داشتند و جیره آزمایشی به صورت کاملا مخلوط و دوبار در روز در صبح و بعد از ظهر در اختیار گاو ها قرار داده شد. دوشش شیر به صورت روزانه اندازه گیری و نمونه برداری از شیر انجام و ترکیبات شیر شامل چربی، پروتئین و لاکتوز توسط دستگاه شیر سنج(میلکومتر) انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که عملکرد گاوها تحت تاثیر مکمل و سطح استفاده از مکمل قرار گرفت(05/0p<). همچنین استفاده از مکمل باعث افزایش میزان پروتئین و چربی در شیر شد. نتایج کلی آزمایش نشان داد که استفاده از مکمل لیزوفسفولیپید به خصوص در سطح15/0 درصد نتایج مثبتی بر میزان و ترکیب شیر به خصوص در اوایل دوره شیردهی گاوهای شیری هلشتاین دارد.
کلیدواژه ها
عملکرد تولیدی، لیزوفسفولیپید، اوایل دوره شیردهی، هلشتاین
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر