جایگزینی برگ زیتون و رزماری در جیره گوسفند نر قزل بر عملکرد رشد و وزن لاشه
کد مقاله : 1088-NSAP6TH (R2)
نویسندگان
رشید صفری *1، رجب تقوی2، محمدرضا شیخلو1
1هیئت علمی
2دانشجو
چکیده مقاله
این پژوهش با هدف جایگزینی برگ رزماری و برگ زیتون به‌منظور بهره‌گیری از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و اسانس‌های آن‌ها و نیز کاهش هزینه خوراک در جیره دام‌ها و بررسی تأثیر آن‌ها بر عملکرد، افزایش وزن گوسفند قزل انجام گرفت. 12 رأس دام نر نژاد قزل با میانگین وزنی 5/34 کیلوگرم و سن 240 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار استفاده شد. 10 روز عادت‌پذیری و 45 روز دوره آزمایشی در نظر گرفته شد. جیره‌های آزمایشی شامل: 1) شاهد، 2) جیره غذایی حاوی 5 درصد برگ رزماری و 3)جیره غذایی حاوی 5 درصد برگ زیتون بودند. جایگزینی سطوح 5 درصد برگ زیتون و برگ رزماری بر میزان وزن نهایی بره‌های پرواری، مقدار افزایش وزن کل دوره پرواربندی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک تأثیر معنی‌داری نداشت (P> 0.05).هرچند که مقدار میانگین افزایش وزن دام‌ها در تیمارهای مصرف‌کننده 5درصد برگ زیتون خشک نسبت به تیمار شاهد افزایشی بود که این تغییرات همسو با افزایش معنی‌دار ماده خشک مصرفی در تیمار برگ زیتون نسبت به تیمار شاهد بود(P< 0.05). وزن لاشه گرم و سرد در تیمار برگ زیتون به‌طور معنی‌داری بیشتر از تیمار شاهد بود(P< 0.05). با توجه به نتایج استفاده از سطوح 5 درصد برگ خشک رزماری و برگ خشک زیتون به‌عنوان جایگزین بخشی از یونجه و کاه باعث بهبود معنی‌دار وزن لاشه گرم و وزن لاشه سرد در تیمار برگ زیتون شد. بنابراین این منابع گیاهی بدون تأثیر منفی بر عملکرد تولیدی دام‌ها تا سطح 5 درصد جیره غذایی قابل استفاده هستند.
کلیدواژه ها
گوسفند قزل، برگ زیتون، برگ رزماری، افزایش وزن، وزن لاشه
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر