بررسی کاربرد کاه گیاه گلرنگ در تغذیه دام با استفاده از آزمون تولید گاز
کد مقاله : 1109-NSAP6TH (R2)
نویسندگان
محمد جواد ابرقوئی *1، محمد جواد آگاه1، عبدالحمید کریمی1، علی داد بوستانی1، زینب امیری قنات سامان2، سید محمد رضا هاشمی2
1مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آمزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
چکیده مقاله
با توجه به شرایط آب و هوایی اخیر و کاهش نزولات آسمانی و بروز خشکسالی، کاربرد علوفه‌های جایگزین مانند کاه گلرنگ می‌تواند کمک مهمی به کاهش این مشکلات کند. این تحقیق با هدف تعیین ارزش غذایی، گوارش‌پذیری کاه گیاه گلرنگ و مقایسه آن با کاه گندم به روش برون‌تنی با استفاده از آزمون تولید گاز انجام شد. مقادیر ماده خشک (001/0 = P)، خاکستر خام (004/0 = P) و پروتئین خام (010/0 = P) کاه گندم بیشتر از کاه گلرنگ بود ولی مقادیر چربی خام (002/0 = P)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (0001/0 > P) کمتر بود. مقدار گاز تولیدی در زمان ساعت 24 انکوباسیون (066/0 = P) و زمان تاخیر (154/0 = P) بین کاه گندم و گلرنگ تفاوتی نداشت. مقادیر گوارش‌پذیری ماده آلی (027/0 = P)، انرژی قابل سوخت و ساز (038/0 = P)، تولیدگاز مجانب (004/0 = P) و سرعت تخمیر (011/0 = P) برای کاه گندم بیشتر از کاه گلرنگ بود. نتایج تحقیق نشان داد که کاه گلرنگ پتانسیل جایگزینی با کاه گندم در جیره دام را دارد ولی انجام مطالعات درون‌تنی برای حصول نتایج بیشتر ضروری می‌باشد.
کلیدواژه ها
کاه گلرنگ، گندم، آزمون تولید گاز، گوارش پذیری
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر