تاثیر جیره های لیپوژنیک و گلوکوژنیک بر روی گاوهای دوره انتقال، کمیت و کیفیت آغوز
کد مقاله : 1126-NSAP6TH (R1)
نویسندگان
محسن مردان زاده1، مسعود علیخانی2، احمد ریاسی3، مهدی بهرامی یکدانگی *4
1دانش آموخته دانشگاه صنعتی اصفهان
2هیات علمی
3هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان
4عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
چکیده مقاله
به منظور بررسی تأثیرجیره های غذایی گلوکوژنیک و لیپوژنیک در گاوهای دوره انتقال تعداد 24 راس گاو شیری هلشتاین چند شکم زایش‌زا مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار 1: شاهد (گلوکوژنیک)، تیمار 2: جیره حاوی 25 درصد تفاله‌چغندر جایگزین جو در جیره (لیپوژنیک کم) و تیمار 3: جیره حاوی 50 درصد تفاله چغندر جایگزین جو در جیره (لیپوژنیک زیاد). صفات مربوط به مصرف خوراک گاوها قبل از زایش، کمیت و کیفیت آغوز تولیدی، فراسنحه‌های خونی گاوها در روز زایش و آنزیم‌های کبدی گاوها مورد بررسی قرار‌گرفت. مصرف خوراک به طور معنی‌داری با افزایش سطح تفاله چغندر در جیره افزایش یافت (01/0 >p). مقدار و ترکیبات آغوز از جمله میزان آغوز تولیدی، درصد پروتئین، درصد لاکتوز، مواد جامد غیرچربی، کل مواد جامد آغوز، درصد چربی وIgG به طور معکوس با افزایش سطح تفاله چغندر کاهش یافت و این تفاوت بین جیره گلوکوژنیک و لیپوژنیک زیاد، معنی دار بود (01/0 >p). تعداد سلول‌های سوماتیک و pH آغوز در تیمار گلوکوژنیک کمتر از تیمار لیپوژنیک بود (01/0 >p) به استثناء گلوکز، کلیه فراسنجه‌های خونی بین گاوها در تیمارهای مختلف معنی‌دار نبوده است. آنزیم‌های کبدی گاوها تحت تاثیر سطوح مختلف تفاله چغندر قرار نگرفت. با توجه به نتایج بدست آمده در این آزمایش تفاله چغندر می‌تواند اثرات مثبتی بر مصرف ماده خشک گاوهای دوره انتقال داشته باشد ولی این اثرات مثبت ممکن است به وسیله کاهش کمیت و کیفیت آغوز تولیدی تحت تاثیر قرار گیرند.
کلیدواژه ها
تفاله چغندر، گاوهای دوره انتقال، گلوکوژنیک و لیپوژنیک.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر