تاثیر عملآوری با سطوح مختلف اوره بر فراسنجههای تولید گاز و تخمینی بقایای نخودفرنگی |
کد مقاله : 1144-NSAP6TH (R1) |
نویسندگان |
زهره سنچولی *1، فرزاد قنبری2، جواد بیات کوهسار2، فریبا فریور2، نادر پاپی3 1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس 2استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس 3استادیار سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور |
چکیده مقاله |
این پژوهش بهمنظور بررسی تاثیر عملآوری با اوره (40، 60 و 80 گرم در کیلوگرم ماده خشک) بر فراسنجههای تولید گاز و تخمینی بقایای تخود فرنگی انجام گرفت. بدین منظور از آزمون تولید گاز استفاده شد. مقدار پتانسیل تولید گاز از 40/397 میلیلیتر در نمونههای عملاوری نشده به 90/460، 00/472 و 90/480 میلیلیتر بهترتیب در نمونههای عملآوری شده با سطوح 40، 60 و 80 گرم اوره به ازای هر کیلوگرم ماده خشک رسید که اختلاف میان آنها معنیدار بود (05/0< P). سطح 60 گرم اوره به ازای هر کیلوگرم ماده خشک سبب افزایش (05/0< P) نرخ تولید گاز در مقایسه با شاهد شد.. فراسنجههای تخمینی شامل انرژی قابلمتابولیسم، قابلیت هضم ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر در نمونههای عمل-آوری نشده بهترتیب 18/9 مگاژول بر کیلوگرم، 91/62 درصد و 14/1 میلیمول به ازای 200 میلیگرم ماده خشک بهدست آمد. عملآوری با سطوح 40، 60 و 80 گرم اوره به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مقدار صفات مورد اشاره را افزایش داد (0001/0< P). بهطوریکه انرژی قابل متابولیسم بهترتیب به 29/10، 09/11 و 11/12 مگاژول بر کیلوگرم، ماده آلی قابل هضم بهترتیب 30/70، 57/75 و 35/82 درصد، و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر بهترتیب 32/1، 45/1 و 62/1 میلیمول به ازای 200 میلیگرم ماده خشک اندازهگیری شد. بهطور کلی، نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد عملآوری با اوره سبب بهبود فراسنجههای تولید گاز و تخمینی بقایای نخود فرنگی شد و پیشنهاد میشود اثرات این تیمار در شرایط درونتنی بر عملکرد دام بررسی شود. |
کلیدواژه ها |
اوره، بقایای نخود فرنگی، فراسنجههای تولید گاز، عملآوری |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |