تأثیر تغذیه برگ زیتون و رزماری بر فراسنجههای خونی گوسفند پرواری قزل |
کد مقاله : 1147-NSAP6TH (R2) |
نویسندگان |
رشید صفری *1، رجب تقوی2، محمدرضا شیخلو3 1هیئت علمی 2دانشجو 3دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، ایران |
چکیده مقاله |
این پژوهش جهت ارزیابی تأثیربرگ رزماری و برگ زیتون در جیره گوسفند پرواری قزل بر برخی فراسنجههای خونی و کبدی انجام شد. در این آزمایش از12 رأس دام نر نژاد قزل با میانگین سن 8 ماه و وزن 5/34 کیلوگرم با سه تیمار و چهار تکرار بصورت طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. آزمایش شامل 10 روز عادت پذیری در قفسهای انفرادی و 45 روز دوره آزمایشی بود. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد، جیره غذایی حاوی سطوح 5 درصد برگ رزماری و یا برگ زیتون بود. جیرههای غذایی بر اساس جداول استاندارد (NRC 2007) نشخوارکنندگان کوچک تنظیم شد. غلظت اوره، کلسترول، HDL و LDL و پلاسمای خون بین تیمارهای آزمایشی اختلافی نداشتند. اثر تیمارهای آزمایشی در مقایسه با شاهد بر روی غلظت AST (آسپارتات آمینوترانسفراز) معنیدار نبود. مصرف برگ زیتون و برگ رزماری اثری بر روی غلظت AST وALT (آلانین آمینو ترانسفراز)نداشت. با توجه اینکه افزایش در غلظت AST و ALT نشان از آسیب های کبدی و کلیوی میباشد معنیدار نشدن این دو آنزنیم در تیمارهای حاوی برگ زیتون و رزماری در مقایسه با تیمار شاهد نشان از عدم تأثیر نامطلوب این منابع علوفهای در جیره غذایی در سطح 5 درصد بر سلامت حیوان است. با توجه به عدم تأثیر منفی افزودن این منابع غذایی در جیره برههای پرواری بر متابولیتهای خونی در مقایسه با تیمار شاهد بخصوص آنزیمهایی که معرف سلامت کبد و کلیه میباشند میتوان نسبت به استفاده و بهرهبرداری از این منابع علوفهای بدون تأثیر منفی بر سلامت حیوان اطمینان داشت. |
کلیدواژه ها |
گوسفند قزل، برگ زیتون، برگ رزماری، چربی خون، اوره خون، آنزیم کبدی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |