بررسی ارزش غذایی و روند تغییرات مواد مغذی جیرههای کاملا مخلوط سیلوشده در دو سطح ماده خشک و پروتئین خام در طی زمانهای مختلف سیلو کردن |
کد مقاله : 1172-NSAP6TH |
نویسندگان |
فروغ بدوی دلفارد *1، امید دیانی2، علیرضا آقاشاهی3 1خیر 2وزارت علوم و تحقیقات 3موسسه تحقیقات علوم دامی کشور |
چکیده مقاله |
هدف از این مطالعه بررسی ارزش غذایی و روند تغییرات مواد مغذی در جیرههای کاملا مخلوط سیلوشده در دو سطح ماده خشک (۳۵ و۴۰) و دو سطح پروتئینخام (۵/۱۴ و ۱۳ درصد) و سه بازه زمانی (روزهای صفر، ۳۰، ۴۵ و۶۰) بود. برای تهیة سیلاژها، مواد خوراکی هر جیره با هم مخلوط و سیلو شدند. جیرههای آزمایشی شامل: ۱) جیره کاملا مخلوط سیلوشده با ۵/۱۴ درصد پروتئینخام و ۴۰ درصد ماده خشک، ۲) جیره کاملا مخلوط سیلوشده با ۱۳ درصد پروتئینخام و ۴۰ درصد ماده خشک، ۳) جیره کاملا مخلوط سیلوشده با ۵/۱۴ درصد پروتئینخام و ۳۵ درصد ماده خشک و ۴) جیره کاملا مخلوط سیلوشده با ۱۳ درصد پروتئینخام و ۳۵ درصد ماده خشک بود. دادههای جمعآوری شده در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل ۲×۲ ارزیابی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد درصد ماده خشک در جیرههای ۱ و ۲ افزایش یافت بهطوریکه پس از ۶۰ روز میزان آن بیشترین بود (P<0.05). میزان پروتئین خام در تمام جیرهها با گذشت زمان افزایش یافت بهطوریکه پس از ۶۰ روز میزان آن بیشترین بود (P<0.05). میزانNDF با گذشت زمان در جیرههای ۱ و ۳ افزایش یافت و پس از ۶۰ روز میزان آن بیشترین بود (P<0.05). میزان خاکستر، ماده آلی و ADF با گذشت زمان بهطور معنیداری تغییر نکردند. میزان pH پس از ۶۰ روز کمترین بود (P<0.05). بر اساس نتایج این پژوهش سیلو کردن جیره کاملا مخلوط سبب حفظ مواد مغذی علوفه یونجه شده و استفاده از این روش برای تغذیه دام توصیه میشود. |
کلیدواژه ها |
پروتئینخام، جیرههای کاملا مخلوط سیلوشده، زمان، ماده خشک |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |