تغییرترکیبات شیمیایی گیاه دارویی بارهنگ کبیر (Plantago major L.) در مراحل مختلف رشد فنولوژیک جهت تغذیه دام
کد مقاله : 1181-NSAP6TH (R1)
نویسندگان
الهه یزدانخواه *
دانشگاه رازی
چکیده مقاله
گیاهان دارویی به دلیل خواص ویژه‌ای که دارند به عنوان جایگزینی برای محرک‌های رشد آنتی‌بیوتیکی در تغذیه دام، بسیار مورد توجه می‌باشند. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین تغییر ترکیبات شیمیایی گیاه بارهنگ کبیر در مراحل مختلف رشد فنولوژیک جهت تغذیه دام طراحی و اجرا گردید. جهت انجام این پژوهش علوفه گیاه بارهنگ کبیر در قطعه زمینی با مساحت 1500 متر مربع کشت شد. نمونه برداری هر 12 روز یکبار به صورت تصادفی و در سه مرحله فنولوژیک (رویشی، گلدهی و بذردهی) و 3 تکرار برای هر مرحله و برای هر تکرار حداقل از 6 پایه گیاهی نمونه‌ها انجام شد. ترکیبات شیمیایی و عناصر معدنی گیاه با استفاده از روش‌های استاندارد تعیین شدند. نتایج آنالیز شیمیایی نشان داد که اختلاف معنی‌داری بین مراحل مختلف فنولوژیک از نظر درصد ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی وجود دارد (05/0>P). غلظت عناصر کلسیم، فسفر و پتاسیم نیز بین مراحل مختلف فنولوژیک اختلاف معنی‌داری نشان داد (05/0>P). یافته‌های این پژوهش نشان داد که علوفه گیاه بارهنگ کبیر به عنوان یک علوفه با ارزش در ترکیب با جیره به تولیدکنندگان و متخصصین تغذیه دام توصیه می‌شود.
کلیدواژه ها
کلمات کلیدی: بارهنگ کبیر، ترکیب شیمیایی، مرحله فنولوژیک
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر