اثر ژنوتیپ بر ترکیب شیمیایی، مصرف ماده خشک و قابلیت هضم گونه فسکیوی بلند (Festuca arundinacea) |
کد مقاله : 1209-NSAP6TH (R1) |
نویسندگان |
علی جعفری *1، رضا محمدی2، اقافخر میرلوحی3 1دانشگاه یاسوج 2پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی شمالغرب و غرب کشور، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی 3استاد، بخش اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران. |
چکیده مقاله |
چکیده به منظور بررسی تأثیر ژنوتیپ بر ترکیب شیمیایی، مصرف ماده خشک و قابلیت هضم شش ژنوتیپ گونه فسکیوی بلند (Festuca arundinacea) آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل 2×3×2×6 در دو مرحله رشد رویشی و قبل از خوشهدهی، با سه تکرار و دو سطح با (اندوفایت مثبت) و بدون اندوفایت قارچی در مزرعه خزانه فسکیوی بلند پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی پژوهشکده تبریز در آبان 1396 کشت شد. ژنوتیپهای مورد مطالعه کامیاران 1، کامیاران2 و کامیاران3، ژنوتیپ فریمان-مشهد 83 و دو ژنوتیپ بروجن1 و بروجن2 بودند. اندازهگیری صفات مورد نظر با استفاده از روشها و معادلات متداول انجام شد و آنالیز دادهها با استفاده از آزمون LSD در سطح پنج درصد انجام شد. نتایج نشان داد ژنوتیپهای مورد بررسی برای همه صفات اندازهگیری شده اختلاف معنیدار داشتند (0.05>p). بالاترین درصد ماده خشک در ژنوتیپ کامیاران2 (13/59) و کمترین آن در ژنوتیپ کامیاران1 (61/48 درصد) بود. ژنوتیپ بروجن2 بالاترین درصد پروتئین خام (63/24)، قابلیت هضم ماده خشک (16/71)، قابلیت هضم ماده آلی در ماده خشک (31/64)، انرژی قابل هضم (22/12 مگاژول در کیلوگرم ماده خشک) و انرژی قابل متابولیسم (09/10 مگاژول در کیلوگرم ماده خشک) را داشت. بالاترین درصد عصاره اتری در ژنوتیپهای کامیاران2 و بروجن2 (به ترتیب 52/4 و 48/4) بود. ژنوتیپ کامیاران3 بالاترین درصد الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و ماده آلی (به ترتیب 82/35 و 08/89) را داشت. با توجه به نتایج حاصل از ترکیبات شیمیایی و قابلیت هضم مواد مغذی در این مطالعه، ژنوتیپ بروجن2 به عنوان ژنوتیپ برتر معرفی شد. |
کلیدواژه ها |
کلمات کلیدی: ترکیب شیمیایی، ژنوتیپ، فسکیوی بلند، قابلیت هضم. |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |